Κυριακή 29 Μαΐου 2016

29 Μαΐου 1453 Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης



29 Μαΐου 1453 Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Εδώ πάτησε και ορκίστηκε ο Τελευταίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Την ημέρα εκείνη συγκρούστηκαν δύο πολιτισμοί:
Ο ένας που μόνο σαν Βυζαντινή Αυτοκρατορία ξεπερνούσε τα χίλια χρόνια
Και υποτάχτηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία, που ήταν ένα μπορούμε να πούμε Μεσαιωνικό κράτος. 
Που στις μεγάλες Ευρωπαϊκές εξελίξεις αναγέννηση κ.λ.π έμεινε αδιάφορο.
Στον Ελληνισμό έμειναν χαραγμένα ανεξίτηλα, Το όνομα του Τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος. Η Αγιά Σοφιά η κερκόπορτα.κ.λ.π.

Κωνσταντινούπολη
 Μας έμεινε όμως και το όνομα του Κατακτητή σουλτάνο Μωάμεθ Β!.  
Οι έριδες των 2 τελευταίων Αιώνων οι πολιτικές και οι θρησκευτικές είχαν αποδυναμώσει την ισχύ της Κωνσταντινούπολης. Δεν χρειάστηκαν παρά 53 ημέρες για έρθει το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Από 6 Απριλίου ως την Τρίτη 29 Μαΐου. Τίποτα όμως και κανένα κακό δεν έρχεται χωρίς να έχει και κάποιο καλό και όπως αναφέρονται πολλοί ιστορικοί. Ότι η μαζική εγκατάλειψη της Κωνσταντινούπολης από τους Έλληνες, Ενίσχυσαν την άφιξη των αλλαγών στην Ευρώπη και έγιναν οι προπομποί της Αναγέννησης. Γιατί όπως και να το κάνουμε την μετακίνηση των Ελλήνων την ακολουθεί και η Φιλοσοφία. Πάντως στην Ελλάδα για 400 χρόνια και πλέον Ο Ασιάτης κατακτητής στέρησε την εξέλιξη του τόπου μας, Και άφησε και συνήθειες όπως το ραχάτι, το Ωχ αδερφέ που δεν ξεπερνιούνται ακόμα…  
Ένα μικρό αφιέρωμα να ενισχυθούν οι μνήμες και οι αξίες που χάνονται από την ανικανότητα όσων είπαν να μας Κυβερνήσουν… Έλληνες και Ευρωπαίοι..
Μίμης Οικονόμου 29 Μαΐου 2016.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου